Idea uruchomienia Naszego baru rybnego zaczerpnięta została z Wielkiej Brytanii.
Fish and chips z ang. „ryba z frytkami” – to danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
Na Wyspach Brytyjskich potrawa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku – miało to związek z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego, który spowodował znaczne obniżenie cen ryb. Było to proste pożywne danie które dopełniały łatwo dostępne ziemniaki.
Danie popularne jest również w Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, na Wybrzeżu Północno-Zachodnim oraz w Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych, a także w Irlandii i Republice Południowej Afryki.
Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Według badań instytutu Synovate jest to bardzo lubiane przez Brytyjczyków danie. W slangu, głównie w północnych częściach WielkiejBrytanii, "the chippie" oznacza sklep/bar podający właśnie fish and chips.
Zapraszamy do Naszego Baru na terenie Płocka.
ul. Królewiecka 17 (obok wejscia na targowisko)